پیگمنت چیست؟
رنگدانه ماده ای است که در نتیجه جذب انتخابی طول موج، رنگ نور منعکس شده یا عبوری را تغییر می دهد. به عبارت دیگر، این ماده ای است که رنگ خاصی به نظر می رسد زیرا به طور انتخابی طول موج خاصی از نور را جذب می کند.
هدف اصلی استفاده از رنگدانه ها، ارائه رنگ به مواد است، چه منسوجات و چه رنگ. برخی افراد اغلب رنگدانه ها و رنگ ها را یکسان می دانند اما کاملاً متفاوت هستند. تفاوت عمده بین هر دو در حلالیت آنهاست.
در حالی که یک رنگ می تواند به خودی خود در یک مایع حل شود، رنگدانه ها را می توان با کمک یک چسب در یک مایع حل کرد. رنگ ها عمدتاً در صنعت نساجی و کاغذ استفاده می شوند، رنگدانه ها در صنایعی مانند رنگ های رنگی، جوهر، لوازم آرایشی و پلاستیک استفاده می شوند.
انواع رنگدانه ها
رنگدانه ها بر اساس روش فرمولاسیون آنها به دو نوع رنگدانه های معدنی و رنگدانه های آلی تقسیم می شوند.
رنگدانه های آلی:
این نوع رنگدانه ها به طور طبیعی وجود دارند و قرن هاست که مورد استفاده قرار می گیرند. آنها از نظر ساختار شیمیایی بسیار ساده هستند. آنها آلی نامیده می شوند زیرا حاوی مواد معدنی و فلزاتی هستند که به آنها رنگ می دهد. تولید کنندگان رنگدانه های آلی آنها را از طریق یک فرآیند ساده که از شستشو، خشک کردن، پودر کردن و ترکیب شدن در فرمول ساخته می شود، تولید می کنند.
در مقایسه با رنگدانه های معدنی، استفاده از این رنگدانه ها کمتر است و به همین دلیل تعداد محدودی از تامین کنندگان رنگدانه آلی وجود دارد. این رنگدانه ها زمانی استفاده می شوند که قدرت رنگ مورد نیاز خیلی زیاد نباشد.
رنگدانه های معدنی:
همانطور که از نامش می توانید حدس بزنید، این نوع رنگدانه دقیقاً برعکس رنگدانه های آلی است. این رنگدانه ها به عنوان "رنگدانه های مصنوعی" نیز شناخته می شوند. آنها در آزمایشگاه فرموله می شوند و دامنه کنترل زیادی را برای تولید کنندگان رنگدانه های معدنی ارائه می دهند. رنگدانه های معدنی با فرآیندهای شیمیایی نسبتاً ساده مانند اکسیداسیون تولید می شوند.
تامین کنندگان رنگدانه های معدنی این نوع رنگدانه ها را عمدتاً برای صنایع رنگ، پلاستیک، الیاف مصنوعی و جوهر عرضه می کنند. در مواردی که رنگ های روشن مورد نیاز است، از رنگدانه های ارگانیک استفاده می شود زیرا قدرت رنگ بالایی را تقویت می کنند. رنگدانه های معدنی شامل رنگدانه های سفید مات هستند که معمولاً برای روشن کردن رنگ های دیگر و همچنین ایجاد کدورت استفاده می شوند.
دو نوع دیگر از رنگدانه ها رنگدانه های فلزی و رنگدانه های صنعتی هستند.
رنگدانه های فلزی همانطور که از نام آن مشخص است شامل رنگدانه های فلزی مانند رنگدانه های روی و آلومینیوم می شود. در حالی که رنگدانه های صنعتی رنگدانه هایی هستند که به طور گسترده در کاربردهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند و شامل رنگدانه های آلی، معدنی و فلزی می شوند.